Årscirkeln

Dagiset jobbar med att bygga upp olika temahelheter. Vissa teman återkommer årligen (bl.a. skördetemat) medan andra inspireras av aktuella händelser eller av barnens intressen och fantasi

De årligen återkommande inslagen innebär traditioner som barnen ser fram emot, och många aktiviteter samlar ihop familjer och
skapar en känsla av samhörighet. Det är av stort värde att lära känna familjer till sina barns blivande skolkompisar!

Vi fäster stor uppmärksamhet vid att stöda barnets språkutveckling och sociala samspel.

Dagiset vill uppmuntra barnen att röra på sig. Vi har gympastunder på daghemmet där vi sysslar med boll-, hopp- och balansövningar.
Om vintern tillåter får barnen också öva sig i skidning och skridskoåkning.

vuodenaj.jpg

HÖST

På hösten börjar vi med en mjuk start, också gällande de ”gamla” barnen. Vi ger oss tid att bekanta oss med varandra. Därefter följer skördetiden som avslutas med den traditionella skördefesten. Vi inleder Mulle- och Knytteverksamheten och jobbar kring hösttemat. Fria teman, olika från år till år, uppkommer innan vintern gör sin infart.

 

VINTER

Vintern inleds med den traditionella pepparkaksbakningen. Efter advent har vi traditionellt Sjävständighetsmaskerad och firar både Lucia och julfest. Vinteraktiviteter som pulkaåkning, skridskoåkning och skidning är roligt! Skogsmulle hälsar vi på en gång per vinter. Fria teman bereds alltid plats.

 

VÅR

På våren firar vi påsk och en av barnens stora favorit: Aviga dagen den 1. april. Under våren vaknar naturen upp, Mulle och Knytte sätter igång igen. Morsdagens firande och vårfesten är viktiga traditionella händelser på Villa Solaris.  Hela daghemmet åker även till Sagu på vårutfärd.

 

SOMMAR

Under sommarmånaderna njuter vi av att vara ute. Vi far på korta utfärder, bl.a. till Runsala, åstranden och torget. Vi påbörjar den stora sommarstädningen, delvis tillsammans med barnen. Under juli är daghemmet stängt och öppnar dörrarna igen i börjar av augusti.

 

UNDER ÅRET

Under året firar vi barnens födelsedagar med små kalas. Barnet blir uppvaktat med sång och en liten present. Barnet får, om det så önskar, ha med sig något smått att bjuda på.

Delvis planerar de olika avdelningarna sin egen verksamhet, men även övergripande teman för hela daghemmet uppstår när vi sätter upp målen för verksamhetsåret.